Çok fazla kişi, etkileşimlerinin son bir kaç aydır oldukça düştüğünü ve neler yapabileceklerini sordular. 

Şayet instagramı bir kaç senedir yaptığınız gibi kullanıyorsanız, çok fazla fırsatı kaçırıyorsunuz diyebilirim. Ve bence, asıl önemlisi aldığınız sonuçlar, beklentilerinizi karşılamıyordur bile.

Neyseki, projelerimde uzun zamandır test ettiğim ve işe yarayan bir çok taktiği şimdi sizlerle paylaşmak istiyorum.

1. İlk 1 saatte beğeni, yorum ve kaydetme almaya çalışın.

İnstagram algoritması, ilk önce yayınladığınız gönderileri sınırlı sayıda takipçilerinize gösterir. Ve bu takipçilerinizin yaptığı etkileşime göre, instagram, diğer takipçilerinizede gönderilerinizi göstermeye başlar. İlk 1 saatte alacağınız, beğeni, yorum ve kaydetmeler çok ama çok değerli. Neler yapabilirsiniz peki, gönderinizi yayınlar yayınlamaz hemen gönderiyi hikayedede paylaşıp daha fazla kişinin anında görmesini sağlayabilirsiniz. Ve gönderinize gelen yorumlara hemen anlık cevaplar vererek etkileşimi oldukça arttırabilirsiniz.

2. Açıklamanızda soru sorun,

İncelediğim çoğu gönderide maalesef robotik cümleler kuruyor bir çok kişi. Halbuki, takipçilerinizi yorum yazmaya teşvik edecek açıklamalar yazsanız, onlarda yorum yazacaklar ve etkileşiminiz hiç olmadığı kadar artacak arkadaşlar. Çünkü instagram, gönderilerinize gelen yorumları çok ama çok önemsiyor. Ve size çok bilinmeyen bir tüyo daha vereyim. Gönderinizi yayınladığınız ilk saatte 15 ve üzeri yorum almanız, keşfete düşmenizi oldukça hızlandırır.

3. Çoklu fotoğraf yani atlı karınca gönderileri yayınlayın:

Tekli yayınladığınız fotoğraflara göre, çoklu yani atlı karınca tarzında 1 den fazla olarak yayınladığınız fotoğraflar çok daha fazla etkileşim alıyor. Çünkü tekli fotoğrafta  hikaye anlatmak çok zorken, atlı karınca formatında hikaye anlatmak çok daha kolay oluyor. 

Daha değerli bir sunum oluşturmak, hikayeler anlatmak ve örnekler göstermek için kesinlikle atlı karınca formatını kullanmanızı tavsiye ederim.

4. Hikayelerinizde evet hayır özelliğini kullanın.

En çok etkileşim alan hikayelerde, evet hayır gibi soru sorulan hikayelerdir arkadaşlar. Çünkü siz soru sorduğunuzda, hikayenizi gören takipçileriniz, cevap vermek isterler. Ve her verdikleri cevap sizinle daha fazla ilgilenmelerine yol açtığı için, daha fazla erişim ve etkileşim almış olursunuz. Bunun yanında nişan çubuğunuda kullanabilirsiniz. 0 dan üst seviyeye doğru çekilen çubuktan bahsediyorum yani.

Evet hayır soruları sorabilirsiniz, katılıyorum katılmıyorum yada bu tarz soruları kendinizde düşünüp sorabilirsiniz.

5. Her zaman aynı şekilde hikayeler yayınlamayın.

Aynı tür ve sürekli tekrarlanan içeriklerin aldığı etkileşim sayısı oldukça düşer. Çünkü insanlar sürekli aynı paylaşılan şeyleri algılamamaya başlar ve buda sizinle daha az ilgilenmelerine yol açar. Peki bunu hikayelerde nasıl çözebiliriz diye düşünüyorsanız hemen örnek vereyim;

Canlı videolar yapabilir, hikayelerinizde resimler fotoğraflar ve videolar kullanabilir, soru sorma özelliğini kullanabilir, anket özelliğini kullanabilir, bağlantı çubuğunu kullanabilir ve soru cevap seansları oluşturabilirsiniz. Bu kadar çeşitlilik arasında, hikayelerinizde sadece fotoğraflar veya videolar yayınlıyorsanız, emin olabilirsiniz ki ciddi bir fırsatı tepmiş oluyorsunuz.

6. Daha sık gönderi yayınlamanız gerekiyor

Daha hızlı büyümek istiyorsanız, günde en az 1 gönderi yayınlamanız gerektiğini unutmayın. Çünkü yayınladığınız her gönderi, daha fazla etkileşim almanıza sebep olacak. Ve size burdaki tüyomuda vereyim, gönderi yayınlama saatlerinize çok dikkat edin. Eğer işletme hesabı kullanıyorsanız, kesinlikle takipçilerinizin en çok online oldukları zamanlarda gönderilerinizi yayınlayın.

7. Gönderi yayınlar yayınlamaz, gönderiyi hikayelerde yayınlayın:

İlk saattlerde alacağınız etkileşimi arttırmanız gerektiğden bahsettim biraz önce. Gönderi yayınladıktan hemen sonra ilk yapmanız gereken işlem, o gönderiyi hikayelerdede yayınlamak olacaktır. Bunun için gönderiye gelip, arkadaşlarına gönder uçak ikonuna basın ve hikayelere ekle linkine tıklayın. Bu tarz hikayeler yayınladığınızda, gönderilerinizi daha fazla takipçinize göstermiş ve haliylede aldığınız etkileşimi arttırmış olacaksınız.

8. İnstagram yarışmaları düzenleyin:

Eğer takipçilerinizin ilgilendiği bir ödül koyarak bir yarışma düzenlerseniz, harika sonuçlar alacağınızdan şüpheniz olmasın arkadaşlar. Burda önemli olan, sizi takip edenlerin seveceği ve çok pahalı bir hediye olmamasıdır.

Unutmamak gereken şey şu ki, vermeden alamazsınız arkadaşlar. Takipçilerinizi mutlu ederseniz, onlarda ilk fırsatlarında sizi mutlu edeceklerdir.

Düzenlediğiniz yarışmaların kurallarıda olmalı tabiki, mesela 3 arkadaşını yorumda etiketle, hesabımı takip et gibi, işinize yarayacak kuralları kesinlikle koymalısınız.

9. 10 tane sektör liderini takip edin ve paylaşımlarını modelleyin:

Modelleme taktiği her zaman heryerde işe yarar arkadaşlar bunu unutmayın. Ama modellerken birebir aynısını alıp koymaktan tabikide bahsetmiyorum. Lider olmuş ve büyümüş sayfaların, neler paylaştıklarına bakarak, sizde paylaşım stratejinizi belirleyebilirsiniz. Çünkü genelde büyümüş sayfalar, çok fazla ilgi çeken içerikler paylaşırlar ve sizde o tarzda içerikler yayınlarsanız, takipçilerinizin ve adaylarının ilgisini çekebilme şansı yakalamış olursunuz. 

10. Daha sık hikayeler paylaşın:

Paylaşın ama, paylaşırken de şunu sakın aklınızdan çıkarmayın. Paylaştığınız şeyler eğer sürekli sizinle alakalıysa, takipçilerinizin dikkatini çekmeyecektir. Daha fazla sizin sayfanızla ilgilenmelerini istiyorsanız, kesinlikle ama kesinlikle, hikayelerinizde takipçilerinizin yaşadıkları problemlere, onları mutlu edecek şeylere, onların ihtiyaçlarını çözecek bilgilere yer vermelisiniz. Ve günde 10 hikaye paylaşmanız şuan alacağınız etkileşimi çok fazla arttıracaktır.

Sizinle paylaştığım bu 10 harika taktiği uzun zamandır ben deniyorum ve hepsi kanıtlanmış çalışan taktikler. Yapmanız gereken şey, anlattıklarımı denemek test etmek ve takipçilerinizle uzun vadeli ilişkiler oluşturmaya başlamak.

Kendi girişimini yapmak isteyen ve işletmelerini büyütmek isteyenler için hazırladığımız, Dijital Pazarlama eğitimimizi kaçırma…